måndag, februari 19

Konspirationsteori eller sanning?

"Älska din far och din mor, men älska ordförande Mao ännu mer".
Jag har precist läst ut Flickan med den röda halsduken, så jag har massa tankar.


Säga vad man vill om 11 september, Area 51 och Loch Ness-odjuret - konspirationerna finns närmare än vi tror. Vi lever i ett låtsas-Sverige där före detta staten, som för övrigt kallar sig Hela Sverige, missbrukar sin makt och framhåller och tystar ner precis det som passar dem. Jag menar ungefär som i...

... historieboken.
Antal sidor om världskrigen: typ 1 miljard. Varenda slag är beskrivet i detalj, men nazismens ideologiska inriktning flummar de mest runt med och man får inte veta något om det. Men i stora drag var judarna företagsägarna och Hitler fattig misslyckad målare. Någon som känner igen detta?
Antal sidor om ryska revolutionerna, Sovjetunionen och diktaturen: Typ några, som mest fokuserar på att polisen sköt folk en eftermiddag och på Lenins uppväxt. Det slutar med att Lenin gör en kupp och tar makten och då blir det inbördeskrig. Som innebar vad? Vad hände egentligen?
Antal sidor om Kinas folkmord och diktatur och revolutioner: mindre än en halv. Mao Zedongs namn och kulturrevolutionen nämns, men inget förklaras. Många, många fler människor än vad Hitler dödade blev förföljda, torterade och mördade - det står det inte ett ord om. Kommunistisk diktatur som utför folkmord - sånt ska väl inte vi få lära oss om i skolan?

Vi pratade med Anette om varför det var så. Min anledning var den vanliga: bittra socialdemokrater väljer själva vad som ska tystas ner, och en kommunistisk (som är i stort sett samma sak som socialistisk,som ingen socialdemokrat numera vet vad det betyder) katastrof är för pinsamt för dem själva för att folk borde veta om det. Tänk såmånga som aldrig har hört talas om Kinas kulturrevolution, eller vad som hände i Sovjetunionen. Hur mycket av det får man lära sig i skolan? Hm, INGET. Hitler däremot har de nästan lyckats vinkla till någon borgerlig skurk som mördade judar och "utsatta" och tycker att det är till deras egen fördel att vi får veta om det. Det är därför vi får höra varenda detalj om Hitler, världens tredje största massmördare, men inget om de två ännu större, Mao Zedong och Stalin.

Anette hade en annan anledning: Kina ligger så långt bort. Ha ha ha-di-ha. Det är ju inte som om världskriget påverkade Sverige så fruktansvärt mycket ändå. Kulturrevolutionen var mer nyligen, officiellt 1966-1969, dödade många fler människor... och Kina är dessutom fortfarande kommunistiskt och stackars-dom:igt. Därför borde det vara mer aktuellt för dagens ungdomar egentligen.




Jag sammanfattar min bittra men förvirrade och förvirrande lilla uppsats i en enkel fråga: Hur kan Maos och Stalins massmord för några decennier sedan vara mindre viktigt än att hela hästar sjönk ner och försvann i leran i Passchendale för snart 100 år sedan?

11 Comments:

At måndag, februari 19, 2007 8:42:00 em, Anonymous Anonym said...

Hela kanoner, Men för att återgå till saken. Du har säkert rätt till viss del men det är inte precis som att sossarna förnekat folkmorden i Kina eller Sovjet. En annan anledning till att nazisterna får så mycket utrymme i skolböckerna är väl för att de höll på mer med tortyr och expermiment på människor, det gjorde visserligen ryssarna också, medan kineserna bara dödade folk. Sedan tror jag att Anette har lite rätt med. jag frågade pappa vad han trodde och han tror som du, som den sossehatare han är.
JAg tror att du har rätt i en del men jag tror också att du är lite väl paranoid.

 
At måndag, februari 19, 2007 11:11:00 em, Anonymous Anonym said...

Hejja, Viking! :D Alex, your hatred has consumed your mind. Som dom säger i alla balla filmer.
Synd att jag vet så lite om allt så att jag inte kan ge en riktigt bra kommentar. Annat än att jag håller med Viking: jag tror också att du är lite väl paranoid.
Sverige är inte ett USA med FBI som skummar och vi hjärntvättar inte barn, iaf inte som dom.
Blir vi nånsin som USA flyttar nog jag till ett annat land. Så moderaterna får hitta ett annat land att förstöra, för jag vill inte flytta.

 
At tisdag, februari 20, 2007 4:16:00 em, Blogger Flickpatrask said...

Viking: Är det någon skillnad då? x) Det är klart att jag har rätt. Nej, förnekelse sa jag inget om, det är ju en annan sak.
Nu har det slutat snöa.
Men det vet jag ju inget om, men det var ashemskt i Kina iaf. Tjejen som boken handlar om hade det ändå väldigt bra om man jämför med de flesta som var förföljda o så, de gjorde massa razzior hemma hos dem och grannar, släktingar och vänner angav varandra och tvingades att bryta alla band med sina familjer för att inte själva bli anklagade för att vara borgerliga och då bli förödmjukade, tillfångatagna, torterade och till sist mördade.

Viking, du är en sådan besvikelse! Varför är du inte mer som din pappa?! (jag menar det som... en komplimang... typ...) Bara för att du är smygsosse.

Det är klart att jag är paranoid när jag har en kompis som är sosse och en som är det i hemlighet, de kan ju backstabba mig när som helst.


Shirles: FBI som skummar?
Vad är det med moderaterna som är så hemskt då? Vad har hänt sedan valet? Bland mkt annat har vi fått sänkta skatter, mer lön kvar, fler jobb och det största budgetöverskottet på sjukt länge. Alliansens valgrej liknade på många sätt reformerna som genomgåtts i Nederländerna. Innan var det höga skatter, hög arbetslöshet och brottslighet osv, men efter förändringarna förbättrades det jättesnabbt. Så om det fungerar där, varför inte i Sverige?
Men visst om du vill flytta när allt precis börjar bli bra så help yourself.

En sista fråga: Kan du förklara vad socialist är för något? (Jag blir fett impad om du kan utan att kolla upp det på internet eller någonstans först, fast det kommer jag ändå aldrig att kunna bevisa)

 
At tisdag, februari 20, 2007 8:54:00 em, Anonymous Anonym said...

Dom försöker få alla ur facket genom att ge facket mindre makt, varför ska folk gå ur facket när det hjälpt så många förr?
Börjar bli bra? Öppna dina vackra små moderatögon... När du som student bor i en liten lägenhet och jobbar skiten ur dig för att få mat på bordet och tak över huvudet blir du jävligt förbannad när du får höra att moderaterna drar in din buss på morgonen så istället för att gå upp klockan 5 så måste du nu gå upp klockan 4 för att gå flera km och ta tåget. Och du kmr hem en timma senare...

Socialist: Skratta inte om jag har fel för jag kollade inte upp det -_-'
En som vill att alla ska vara jämlika och allt ska vara lika?

 
At tisdag, februari 20, 2007 10:27:00 em, Blogger Flickpatrask said...

Facket HAR ju för mycket makt, det går ju knappt ens att sparka någon som det är nu. Arbetsgivaren ska ju vara den som har makten, annars skulle det vara som att ta bort skolfröken i en tredjeklass eller något. Kaos iaf.
Förresten, om typ sju, åtta år kommer jag att vara en av världens yngsta kvinnliga miljonärer (förutom typ skådespelerskor och sångerskor, de fuskar ju), och allt jag ska göra då är att strosa runt i mina löjligt dyra designerkläder och bestämma. Och då ska jag inte bo i Sverige eller något (annat) sosseland.

Om vi ignorerar det faktum att jag har blivit lovad en bil när jag har tagit körkort, kanske jag blir lite irriterad. Däremot blir jag väldigt glad när jag får några extra hundralappar i lön varje månad, för så lite pengar gör stor skillnad för en fattig *host host, fonder, aktier, kapitalkonto host host* student som jag.

Angående socialist, det där lät så gulligt att jag inte vill vara den som krossar din rosaskimrande lilla dröm. Du kan hålla dina "vackra små sosseögon" stängda tills vidare.


Jag valde förresten att tolka ögongrejen som en komplimang, så tack! =P x)

 
At tisdag, februari 20, 2007 11:58:00 em, Anonymous Anonym said...

Okej, om vi inte tar dig some exempel och istället tar en vanlig svensk ung student. Dom har inte mkt pengar och många behöver sina jobb för att få mat. Dom får inga jobb för det finns dom som e lite äldre o lite erfarnare än du och du får då inge jobb och inga bidrag och inge fack som kan hjälpa dig med att få ett jobb. Vad göra? Säg att du har en bil. Okej, men den har du inte råd att köra. Den säljer du ganska omgående för att kunna överleva. Nu har du äntligen hittat ett jobb, men det är väldigt låg lön och dina arbetstider är dåliga. Miljön är farlig för dig men det kan du inte bry dig om och facket hjälper dig inte med nått av detta eftersom dom inte kan. Så du arbetar i ca 10 år sen blir du sjukskriven och kan inte jobba resten av ditt liv pga utsliten rygg. Du har inte råd att vara sjukskriven, så du jobbar ändå. Till slut blir det för mkt för din rygg och du får sparken för att du jobbar för långsamt. Nu då? Du har överlevt i 10 år men är nu så illa skadad att du inte kan få något jobb alls. Du är inte ens 30 år, men för att facket inte kunde hjälpa dig för 10 år sedan så är du körd.


Är det så du vill att dom ska ha det?


(det var ju en det, delvis)

 
At onsdag, februari 21, 2007 5:57:00 em, Blogger Flickpatrask said...

Låt oss säga att det är en borgerlig regering.
1. Jag får lättare jobb nu eftersom regeringen har gjort så att det är billigare att anställa oerfarna ungdomar än äldre.
2. Jag får mer kvar av min lön varje månad för nu ska bara lite gå till min feta lata arbetslösa alkisgranne.
3. Det finns sjukt stränga lagar angående miljön på arbetsplatser så facket ska inte ens behöva ingripa.
4. Jag kan inte få sparken för att jag jobbar långsamt. Måste någon sparkas måste de följa LAS, så har jag jobbat där i 10 år blir det svårt att bli av med mig.

Du låter så himla allvarlig hela tiden. Måste du sluta vara kul? Eller så inbillar jag mig?


Okej. Tack iaf.

 
At onsdag, februari 21, 2007 6:37:00 em, Anonymous Anonym said...

2. Ehm... jag kanske inte ska bo granne med dig?

Vet du? Jag håller med. Ska vi bilda pakt? En pakt mot alla allvarliga?

 
At onsdag, februari 21, 2007 6:44:00 em, Blogger Flickpatrask said...

Mii: Suck. Okej då. Haha nej du kan få vara min andra granne.

Okej, men bara mot FÖR allvarliga, för jag är faktiskt väldigt allvarlig ibland =P

 
At onsdag, februari 21, 2007 8:50:00 em, Anonymous Anonym said...

Hjälp, vilken syn på arbetslösa. För dig är arbetslösa=Lata, feta, dumma, slöa, idioter, alkoholister?

Men ok, jag ska inte vara allvarlig då? Varför ska jag inte vara allvarlig dåå? ><'
Jag är nästan aldrig allvarlig så det kan vara skönt ibland =/

Det här är min sista comment på den här bloggen, du får skriva en ny nu tycker jag ! :P

 
At onsdag, februari 21, 2007 8:56:00 em, Blogger Flickpatrask said...

Arbetslösa i allmänhet har jag aldrig yttrat mig om. Det är bara de lata feta alkisarna som jag ogillar att försörja, de andra är det såklart inget fel på! Sluta missförstå mig!

För att det är mycket roligare när du inte är det. När alla inte är det. Den humoristiska tonen i kommentarerna försvann mer och mer...


Okej, om du känner dig ägd så kan du vänta på nästa =)

 

Skicka en kommentar

<< Home